Főcím
Közzététel:2014. január 8., szerda
Írta Hírmorzsák

A pápa pecsenyéje – Maria nővér receptje

Az allarizi klarisszák jércéi kerültek az év végi ünnepekkor a vatikáni menübe. Úgy hírlik, a puritán, ám kifinomult ízlésű Ferenc pápa el volt ragadtatva. Nem csoda, ha mostanra a nyilvánosság kereszttűzébe kerültek a Santa Clara kolostor apácái és szárnyasaik.
Először léphettek be a minap tévériporterek (a TVE képviseletében) a galíciai  klarisszák hajlékába - amelyet csak akkor hagynak el, ha orvoshoz vagy szavazni mennek -, hogy megmutassák a nyilvánosságnak, honnan is kerülnek ki a Coren családi cég forgalmazta kézműves hústermékek. A cég juttatott el tavaly decemberben a pápának és kétszáz római szegény családnak egy hűtőautónyi szállítmányt.  
Fotó: tve
Az Assisi Szent Klára által alapított klarissza apácarend ferences nővérei a Spanyolország észak-nyugati részén található galíciai Allariz városka 13. századi kolostorát lakják, s egyben felügyelik, működtetik az Arte Sacra egyházi múzeumot is.

A festői helyen ma 24 apáca él, s az adományok mellett igyekeznek az évszázadok óta szokásos önfenntartó gazdálkodást folytatni. A jelenleg Rosa nővér által felügyelt házi baromfiudvarukban 1963 óta nevelnek tyúkokat, jércéket.

A klarisszáktól aManuel Gómez-Franqueira vezette Coren nevű, több családból álló, 150 embernek munkát biztosító vállalkozás vásárolja fel a baromfit.Corenék zászlós húsárujának számít a limitált és számozott Pularda del Convento, vagyis a kolostori jérce - ebből ajándékoztak a pápának és a római szegényeknek is.

Ezek a baromfik, amelyeknek állítólag egész Spanyolországban a legfinomabb a húsa, különleges körülmények és gondoskodás közepette érik el a100 napos, 2-3 kg közötti vágó súlyhatárt. Hogy mi a titkuk?

Az apácák félhomályos nevelőhelyen tartják a szárnyasokat, hogy ne legyenek tojóképesek, így húsuk rostszerkezete megőrzi eredeti állagát. S biztos van még valami, amit csak „odafenn” tudhatnak… A  cég vezetője, aki a jérceszállítmányt személyesen vitte Rómába, „történelmi és kivételes” lehetőségnek nevezte, hogy Ferenc pápa és szűkebb környezete, valamint elesettebb sorsú embertársaik is megízlelhették az allarizi apácák jércéit. A híradások szerint, a pápa személyesen felhívta telefonon az apácakolostort, hogy jókívánságait és elismerését fejezze ki.  
Corenék az apácák beleegyezésével a klarisszák receptjeit is megosztják a nyilvánossággal. Mi is választottunk egyet a cég weboldaláról: Maria nővér ananászos jércéjét adjuk közre.
Fotó: pulardadelconvento.es
Recept
Hozzávalók:
1 egész jérce (a kolostori híján a tanyasi is megteszi), 6 szelet bacon, 6 ananászkarika, 1 kupica konyak, 1 pohár fehérbor + 2-3 evőkanálnyi a sülőben lévő jérce locsolásához, olívaolaj, só, petrezselyem, fokhagyma, bors.
Elkészítés:
A besózott, konyhakész jércét egy tepsibe fektetjük, ízlés szerint borsozzuk, átkenjük zúzott fokhagymával, és beszórjuk frissen aprított petrezselyemmel. Egy órán át pihentetjük a befűszerezett jércét, majd ráfektetjük a bacon szeleteket és az ananászkarikákat, és így kötözzünk át konyhai zsineggel. Meglocsoljuk bőven olívaolajjal, a konyakkal és a borral. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd mérsékeljük a hőfokot 170-re, és bő másfél óráig sütögetjük a fiatal szárnyast. Közben kétszer vagy háromszor egy-egy evőkanálnyi borral meglocsoljuk.
Tálaláskor a finoman átsült, mennyeien illatozó jércéhez burgonyafánkot és ananász- vagy almakompótot (esetleg pürét) kínálunk.

Néhány szó a szerzőről

Írta Hírmorzsák 7:15. Kategória . Minden hozzászólást követhetsz és válaszolhatsz RSS 2.0. Szabadon hozzászólhatsz

Írta Hírmorzsák 7:15. Még több cikk ebben a kategóriában . Minden hozzászólást követhetsz és válaszolhatsz RSS 2.0. Szabadon hozzászólhatsz

0 megjegyzés for "A pápa pecsenyéje – Maria nővér receptje"

Leave a reply

Magyarországi országgyűlési választások

A választások időpontja 2014 április 6.


te is számítasz ...

Üzemeltető: Blogger.
2014: FORMA-1
A sosem látott F1 – Dávid Sándor szubjektív szezonnyitója

F1 kövesse a Hírmorzsákon

Ember nem tudná megmondani, mikor tűnt ennyire kiszámíthatatlannak egy Forma–1-es szezon